divendres, 24 d’octubre del 2008

"MATAROCCU" O PESTO SICILIÀ

A Marsala, província de Trapani (Sicília) es fa un pesto no gaire diferent del pesto genovese, tot i que amb variants en els ingredients. Segons Pino Correnti*, al seu preciós llibre Il Diamante della Grande Cucina di Sicilia, aquesta n'és la recepta original (la traducció de l’italià es meva; les expressions en sicilià les he deixat en versió original en sicilià tal com en el text original).

MATAROCCU O PISTU DI FAVIGNANA
Matarocco de Marsala o Pesto sicilià

1 ramet de alfàbrega; 3 grans d'all; 60 gr. de pinyons; 1 ramet (petit) de julivert; unes quantes fulles d'api; trocets de tomàquet fresc; oli de Paceco de primera premsada el necessari(oli d'oliva); sal; pebre. Aquesta és l'ortodoxa recepta per preparar el perfumat "pesto siciliano", que ha Marsala anomenen "mataroccu": picar tots els ingredients al morter de fusta fins a obtenir unes lleugera i tova pasteta. Aquesta salsa en cru, òptima per condimentar spaghetti , eliminant els pinyons (augmentant l'all) i acompanyant-la amb la fregitel·la de peix petit (enfarinat) dita a Egadi "viloe" o "pizza di re", dona vida a una altra típica pitança, que és exclusiva de Favignana: la "Pasta cu l'agghia e pisci friuti".

Imágen de Il diamante della grande cucina di Sicilia
CORRENTI, Pino. Il Diamante della Grande Cucina di Sicilia. Ed. Mursia. Milano, 1976.

Ara que hem parlat de peix fregit m'ha vingut a la memòria una de les millors "pescaítos fritos" que he menjat mai. Me'l van servir a un petit restaurant de Palerm una nit d'estiu asseguda en una taula al carrer, en una plaça famosa pels seus grans arbres centenaris d'arrels impressionants que semblen talment animals prehistòric. El plat de peix fregit era una piràmide de peixets i moluscs de tot tipus en miniatura, sardinetes, seitons, molls, sipions, calamarcets, bruixetes, burrets, gambes, llagostins; tots el peixets tal qual sortiren del mar, sense netejar-los (fins i tot les sípietes que tenien encara l'os). Només enfarinats i fregits en oli d'oliva, testos, cruixents i posats en aquella bonica piràmide, quasi em van saltar les llàgrimes d'empatia i agraïment a aquell cuiner que havia preparat aquell plat magnífic.


* Pino Correnti és un popular dramaturg i músic sicilià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...